Rafila remarcă o diferență de percepție a oamenilor: Când exista obligativitatea spitalizării pentru toți bolnavii Covid, lumea refuza. Acum se întâmplă invers. Persoane asimptomatice vor să se interneze

Rafila remarcă o diferență de percepție a oamenilor: Când exista obligativitatea spitalizării pentru toți bolnavii Covid, lumea refuza. Acum se întâmplă invers. Persoane asimptomatice vor să se interneze
Alexandru Rafila, anunț teribil după cele 6.481 de cazuri de coronavirus raportate astăzi de GCS: “Dublarea vine în maxim o lună!”
Publicat: 16/10/2020, 07:17
Actualizat: 06/04/2021, 15:36

Profesorul Alexandru Rafila spue că în contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de Covid-19 este așteptat un aflux mare al pacienților care necesită îngrijire la secțiile de Terapie Intensivă.  „ATI este mare, nu stă nimeni acolo două, trei zile, de obicei stau două, trei săptămâni și din nefericire se mai înregistrează și decese”, spune reprezentantul României la OMS și mai nou candidatul PSD la alegerile Parlamentare. Medicul a remarcat o diferență de percepție în rândul pacienților față de acum câteva luni când spitalizarea era obligatorie și pentru asimptomatici.

Este nevoie de măsuri care să elibereze capcaitatea sistemului de sănătate și care să-i monitorizeze pe pacienții cu forme ușoare ale bolii de acasă, spune profesorul Rafila.

„Sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să primească un eventual aflux mai mare de pacienți. Evoluția din ultimele săptămâni demonstrează că această creștere nu numai că nu se încetinește, dar chiar vedem în fiecare zi tot mai multe cazuri pozitive. Atunci, sigur că trebuie o pregătire a sistemului de sănătate. Actuala capacitate de spitalizare, care presupunea așa-numitele spitale COVID și spitale de suport, poate să fie depășită și un lucru pe care îl sesizăm cu toții  că secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune. Sigur că trebuie luate măsuri, care să poată să elibereze, dacă vreți, capacitatea de spitalizare și pe de altă parte să poată să asigure monitorizarea persoanelor infectate, care fie sunt asimptomatice, fie au forme ușoare de boală și atunci trebuie monitorizate la domiciliu. Lucrul acesta nu este neobișnuit, s-a mai practicat și se practică în multe alte țări. Noi am luat o serie întreagă de măsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila: Oamenii încep să audă tot mai mulți cunoscuți în jurul lor care se îmbolnăvesc, se schimbă și modul în care reacționează

Profesorul Rafila remarcă o diferență de percepție în rândul pacienților de Covid. Dacă atunci când internarea era obligatorie pentru orice pacient Covid, indiferent de gravitatea manifestării bolii, existau persoane care voiau să rămână la domiciliu, acum există asimptomatici care își doresc să fie internați în spital.

„Vedeți că și percepția oamenilor s-a schimbat. În acea perioadă, când exista această obligativitate a spitalizării sau a investigației timp de 48 de ore, lumea de multe ori refuza. Acum se întâmplă invers – persoane asimptomatice, de exemplu, care sunt la domiciliu, ar vrea să se interneze pentru mai multă siguranță. În funcție de ce se întâmplă cu numărul de cazuri, oamenii încep să audă tot mai mulți cunoscuți în jurul lor care se îmbolnăvesc, se schimbă și modul în care reacționează. E firesc să fie așa, dar pe de altă parte cred că dacă nu încercăm cu toții să limităm cât putem de mult prin comportament transmiterea bolii, atunci n-o să putem să sperăm la o schimbare a dinamicii acestei infecții”, a declarat Alexandru Rafila la b1.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Propunerea lui Erdogan: înghețarea conflictului din Ucraina și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Primele imagini de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Peste o sută de persoane s-au adunat să-i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Alertă alimentară în Germania. Un produs românesc, scos de pe piață
Președintele TAS din Kosovo, declarație total neașteptată. De ce susține că tricolorii se vor bucura...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
VIDEO Cum interpretează Daria Crișan melodia tatălui ei - "Dacă pleci"? Imaginile au topit inimile...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Angajații sunt evaluați mai aspru atunci când finalizează sarcini cu întârziere, arată un studiu